API: één plus één is drie

  • Door Mohamed Abdallaoui

Het geheel is meer dan de som der delen. Dat geldt ook voor softwareapplicaties. Door de sterke punten van twee of méér softwaresystemen op een slimme manier met elkaar te verbinden, is het bijvoorbeeld mogelijk om een krachtig online communicatiekanaal te creëren waarmee je je klantenservice naar een hoger niveau tilt.

Het beste uit twee werelden

Om een maximaal resultaat te behalen, is een optimale samenwerking onontbeerlijk. Neem nou een team dat verantwoordelijk is voor een bepaald project. De teamleden hebben elk hun eigen sterke punten: de één is goed in plannen, de ander is beter in onderhandelen, terwijl weer een ander vooral thuis is in het financiële gedeelte. Juist door al deze individuele specialismen te combineren, kom je tot het best mogelijke eindresultaat. Zo is het eigenlijk ook op het gebied van software. Stel, binnen je klantcontactcenter heb je een applicatie waarmee je de beschikbaarheid van je medewerkers kunt plannen en een andere applicatie voor het analyseren van allerlei klantdata. Je bent ervan overtuigd: als je erin zou slagen deze twee systemen op een intelligente manier met elkaar te laten communiceren, dan zou dat vast en zeker waardevolle nieuwe inzichten opleveren waarmee je je klantenservice nog verder kunt verbeteren. Door het combineren van bestaande kennis, haal je in feite het beste uit twee werelden.

Geen standaardoplossing

Gelukkig is het bovenstaande allang geen theorie meer. Om verschillende softwaresystemen optimaal met elkaar te laten communiceren, is een application programming interface – kortweg API – een oplossing die zichzelf al ruimschoots heeft bewezen. Anders dan een standaard ‘all-in one’-oplossing biedt een API daarentegen juist maatwerk door de specifieke sterke punten van verschillende softwareapplicaties op de best mogelijke manier te combineren tot een unieke, nieuwe tool met een duidelijke meerwaarde. Oftewel: een plus een is drie. Met behulp van API’s is het zodoende bijvoorbeeld ook mogelijk om een krachtig online communicatiemiddel te creëren waarmee binnen je klantcontactcentrum nog veel winst valt te behalen.

Wat kan een API voor mijn organisatie betekenen?

Met hulp van een application programming interface – kortweg API – haal je het beste uit je bestaande softwareapplicaties en til je je klanttevredenheid naar een nóg hoger niveau. Benieuwd naar wat een API voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op.